Annat än koffein som gör dig pigg

Annat än koffein som gör dig pigg

Kaffe och koffein må vara det bästa som finns, och det finns ingenting i världen som kan ersätta den första koppen kaffe varje morgon. Man är helt enkelt inte människa förrän det första koffeinintaget på morgonen. Men ibland när vi är trötta (och egentligen hade behövt sova i några timmar till, men har inte tid), så behöver vi något mer än koffein i oss för att orka med hela dagen. Sömnbrist kan i värsta fall leda till utmattning och det vill vi helst undvika. Det finns olika knep att ta till för att orka prestera på jobbet och hemma under påfrestande perioder och vi tänkte lista dem här! Och oroa dig inte; vissa av dem kan du till och med ta ihop med morgonkaffet!

 

  1. Intala dig själv att du faktiskt sova bra. Människor är faktiskt ganska lättlurade, och särskilt våra hjärnor. Enligt forskning så presterar personer som har fått höra att de sovit bra bättre i tankebaserade tester. Under sömnbehandlingar får man även lära sig att inte fokusera på att man har sovit dåligt, eftersom det kan göra att man känner sig tröttare än vad man faktiskt här. Så, när du sitter där på morgonen och känner dig helt död för att du inte har sovit ordentligt, försök intala dig själv att du faktiskt har sovit bra istället medan du njuter av ditt morgonkaffe!

 

  1. Bit i en citron. Som bekant är en citron sur – väldigt sur. Vissa av oss klarar av det, men de flesta gör inte det. Och detta kan faktiskt hjälpa oss att kvickna till! Genom att bita i en citron så kommer den starka, syrliga smaken att få dig att kvickna till. Det kanske inte håller i en hel dag, men det är ett bra sätt för att snabbt hitta fokus på något i några minuter. Att ha en skål med frukter i närheten är därför en bra akuthjälp. Citroner är dessutom rika på C-vitamin som gör dig piggare och uthålligare på längre sikt – ta vara på vad moder natur har att erbjuda!

 

  1. Ta kosttillskott. Vissa av oss är trötta för att vi har brist på något av de viktiga ämnen som vi behöver i kroppen. Ett tips är att gå till vårdcentralen och ta blodprov för att se om det är något just du har brist på som kan göra att du känner dig tröttare än vad du behöver vara. Det finns alla möjliga kosttillskott för vitaminer, mineraler, cannabinoider och massa andra ämnen som vår kropp behöver. Kosttillskott finns i tablettform, kapslar, brustabletter, och i oljor (till exempel CBD-olja), så det finns något som passar för alla. Perfekt att ta till morgonkaffet!

 

  1. Sätt musik på hög volym. Att det funkar att höja humöret via musik är ingen nyhet, och något vi ofta gör för att peppa oss själva före en fest. Vi höjer volymen till musiken för att kunna sjunga med när vi duschar, provar kläder för dagens bravader eller när vi fixar oss. På samma sätt kan vi höja volymen till musiken inför en arbetsdag eller en lång dag i skolbänken, eller när vi är ute gör ärenden. Så, höj volymen och skapa dig ett disco som bara du är bjuden på för att pigga upp dig själv!

 

  1. Ta en kall dusch. Precis som morgonkaffet så är morgonduschen något som är ett måste för vissa, och är en väsentlig del av morgonen för att vakna till liv. Men ibland kan vi fastna i att stå där och njuta av de varma strålarna på ett sånt sätt att det inte längre piggar upp oss utan istället gör oss lite tröttare; avsluta därför duschen med 30 sekunders iskallt vatten och stäng av direkt efteråt utan att värma upp dig med varmvatten. Kommer garanterat väcka dig till liv!

 

  1. Drick vatten. Vatten är kanske inte en given energidryck för alla, men det är en väsentlig del som moder natur har gett oss för att överleva. Utan vatten torkar vi ut och blir trötta och orkar ingenting. Fyll därför på med vätska under dagen, särskilt när kroppen signalerar att den behöver det. En kan tyvärr inte bara leva på kaffe …

 

Så, det där var våra enkla tips för att känna sig lite piggare under dagen och orka med det som dagen har att erbjuda! Vi uppmanar absolut inte till att sluta med koffeinet helt och hållet, men ibland krävs det mer än den trogna koppen kaffe för att vi ska orka med en hel dag.