Snabbtips på kakrecept

Recept på kakor med lite speciella namn

De flesta har nog hört talas om dammsugare, och varje svensk har nog fått i sig en och annan sådan kaka. Men vad sägs om en annus kaka eller en yakkwa kaka? Det går att döpa sina bakverk till i princip vad som helst, men vissa kan ju låta lite mer speciella än andra …

Bättre än sex kaka

Du behöver:

3 dl vetemjöl
300 g smör, rumsvarmt
3 dl pekannötter, hackade
250 g philadelphiaost, naturell
2 ½ dl florsocker
500 g créme fraiche
3 brev chokladpudding pulver
1 l mjölk

Gör så här:

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Smörj en långpanna, 30×40 cm, strö på strö bröd
  • Första lagret: Blanda mjöl, smör och pekannötter (spara lite nötter till garnering). Grädda kakan i ca 20 min. Låt svalna.
  • Andra lagret: Rör ihop färskost och florsocker, tillsätt 300 g créme fraiche. Bred ut krämen på kakan.
  • Tredje lagret: Rör ihop chokladpuddingen enligt beskrivningen på paketen. Fördela chokladpuddingen över det andra lagret.
  • Överst: Bred ut resten av créme fraiche ovanpå chokladpudding lagret och strö på hackade pekannötter och chokladspån.
  • Låt kakan stå kallt i kylskåpet över natten.

    battre-an-sex-kaka

Annus kaka

Du behöver:

50-75g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
5-6 droppar gul karamellfärg
Strössel
Smarties

Gör så här:

  • Gör sockerkakan och blanda i karamellfärg.
  • Häll kakan i formen, strö ut lite mini smarties över kakan.
  • Ställ in kakan i ugnen och efter ca 22 minuter tar du ut kakan och häller strössel på den.
  • Sätt in den i ugnen igen i ca 22 minuter till!

    annuskaka

Yakkwa – små kakor

Du behöver:

2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Rivet skal från ½ obesprutad citron
2 msk torr sherry eller risvin
2 msk Dansukker ljus sirap
2 msk sesamolja
Vegetabilisk olja till fritering
Sesamfrön till garnering
Dansukker ljus sirap till serveringen

Gör så här:

  • Blanda samman mjöl och kanel.

  • Tillsätt citronskal, vin, sirap och olja.

  • Knåda samman degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till 5 mm tjocklek.

  • Tag ut runda kakor med hjälp av ett mått.

  • Hetta upp oljan och fritera ett par kakor åt gången tills de är gyllenbruna, 3-5 minuter,

  • Låt kakorna rinna av på hushållspapper.

  • Strö sesamfrön över kakorna.

  • Servera dem med ljus sirap.

    yakkwa

Giraffkaka

Du behöver:

3 ägg
250 g socker
300 g mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl vaniljyoghurt
1 pressad citron
1/2 dl kakao
100 g smör
Kokosflingor och smör till formen

Gör så här:

  • Vispa ihop ägg och socker, blanda ner mjöl och bakpulver och det smälta smöret.

  • Rör ner den pressade citronen.

  • Ta undan 1/3 av smeten och blanda med kakaon.

  • Smöra och kokosa en form och häll i de två smeterna.

  • Blanda om lite för att få en tigrerad effekt.

  • Grädda i 175 grader i 30-35 minuter.

    giraffkaka

Fiskarhustruns kaka

Du behöver:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ dl mandel, hackad eller flagad
2 msk pärlsocker
50 g smör, kallt, gärna extrasaltat

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Vispa ägg och socker några minuter till en pösig smet. Rör ner vetemjöl.

  • Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Strö över hackad mandel och pärlsocker. Hyvla över kallt smör så att det täcker kakan.

  • Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

    fiskarhustruns-kaka

Dammsugare

Du behöver:

100 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
ca 3 dl sockerkakssmulor
Arraksessens/arom eller punch efter smak
Marsipan i valfri färg
Choklad att doppa kakornas ändar i

Gör så här:

  • Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker/pulver och kakao i en bunke.

  • Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och blanda ihop ordentligt.

  • Dela degen i två delar och rulla ut till lagom stora rullar, sätt sedan in dem i kylen en stund så de får stelna till sig en aning, gärna på en bakplåtspappersklädd yta.

  • Kavla ut marsipanen och täck rullarna, se till att kanterna möts ihop fint.

  • Skär till bitar i önskad storlek.

  • Sätt in dem i kylen en stund till.

  • Smält under tiiden chokladen över vattenbad.

  • Ta ut kakorna ur kylen och doppa ändarna i chokladen.

  • Ställ gärna kakorna på galler när chokladen ska stelna för ”proffsigast” resultat, då flyter det inte ut.

    dammsugare