Hjärtstartare borde vara ett måste på caféer

Hjärtstartare borde vara ett måste på caféer

Kaffe är livets dryck enligt många och det är en dryck som dricks av väldigt många här i Sverige. Vissa säger till och med att kaffe är Sveriges nationaldryck då endast Finland ligger före Sverige på listan över vilka som dricker mest kaffe i hela världen. Trots att Sverige ligger på en stadig två på listan är inte den svenska befolkningen helt eniga om kaffe. Tack vare att Sverige är så pass avlångt skiljer sig kaffet både i smak och tillverkning från norr till söder.

Totalt dricker svenskarna 3,5 koppar kaffe om dagen och i Norrland föredras det starkt och kokat kaffe. I de större städerna är det populärt att mala sina egna kaffebönor för att få bästa möjliga smakupplevelse. Att mala bönor själv ger ett färskpressat kaffe. I södra Sverige däremot så föredras det mörkare kaffe som har en kraftig och bjuder på en behaglig fruktighet med spår av mörka bär. I väster är det märket Gevalia som gäller och anses vara original kaffet som har en syrlig eftersmak tack vare kaffet som är välbalanserat.

Åsikterna bland den svenska befolkningen går inte bara isär om hur smaken på kaffet ska vara utan även på kaffets effekter. Forskningar har tidigare gjorts där det kommit fram till att kaffe faktiskt kan skydda mot sjukdomar som Alzheimers. Det har även visat att kaffe har positiv effekt på Parkinson och diabetes. En annan intressant forskning är att det sägs både minska risken för dödsfall men också för hudcancer hos kvinnor.

Det som borde finnas på alla restauranger och caféer är en hjärtstartare, för trots att kaffe lovordas finns det risk för överdosering. Det kan komma plötsligt och drabba vem som helst, gammal som ung. Symptomen ger snabba hjärtslag, kramper, illamående och en viss form av rastlöshet. Dock måste man dricka över 100 koppar om dagen för att kaffe ska vara dödligt men det finns andra saker som kan hända på caféer. Exempelvis kan någon plötsligt sätta i halsen eller få en hjärtattack. De flesta restauranger har en första hjälpen låda, men det är inget krav på att hjärtstartare måste finnas. En hjärtattack kan komma plötsligt och oftast är det väldigt svårt att veta anledningen bakom, men då är det alltid bra att ha en hjärtstartare nära till hands.