Gräddsifon till kaffet

Gräddsifon till kaffet

Det finns många typer av kaffeanvändare i världen och i synnerhet i Sverige. Under mina år som kaffekännare har jag stött på både det ena och det andra, men de tre kärntyperna är fortfarande densamma – de är tre till antalet: kaffedrickaren som vill ha det svart, kaffesörplaren som vill ha en lite mjukare smak och därför föredrar en skvätt mjölk i, eller den krämiga kaffedrickaren, som gärna vill ha grädde i. Sen finns det den extrema kaffekonsumenten som slänger i socker, mjölk och grädde. Jag var faktiskt en sån person när jag först introducerades till kaffe. När jag behövde kicka igång snabbt som ögat på morgonen vid ung ålder (av olika anledningar) så behövde jag kaffe, men det var ju så äckligt. Skrattar än idag åt hur extrem jag var när jag väl började dricka kaffe. Smaker förändras!

Gräddens vara eller icke vara i kaffe är annars ett relativt hett ämne, just för att det finns två läger gällande detta: de som vill ha “äkta” grädde, och de som nöjer sig med vilken grädde som helst, bara de får grädde. Själv tillhör jag de som vill ha äkta grädde som man gjort själv och serverar, istället för den otroligt trista fuskgrädden som består av att du som privatperson (eller barista/cafépersonal, huja!) går till närmaste ICA eller Willys, köper vispgrädde på burk, går hem, sprejar sönder kaffet med den trista, gråa grädden och sen inmundigar skräpet. Ryser av blotta tanken!

Nej, det bästa sättet att dricka kaffe med grädde är att vispa upp grädden själv, köpa lustgas från exempelvis PGW eller andra onlinebutiker, ta tag i gräddsifon, sätta i lustgaspatronen tillsammans med den vispade grädden, och låta det fluffiga, ljuvliga mästerverket gifta sig med det mörkrostiga kaffet. Endast då kan du kalla dig för en kaffe med grädde-älskare av högsta rang. Eller Irish Coffee för den delen!