Därför ska du äta choklad ihop med kaffet

Därför ska du äta choklad ihop med kaffet

De flesta av oss behöver minst en kopp kaffe på morgonen för att piggna till, och minst en senare på dagen för att orka med dagens alla måsten. Men visste du att du kan få ännu bättre effekt av kaffet om du tar en chokladbit till? Jo, det är sant!

En studie vid Clarkson University i New York visade att kombinationen av kaffe och kakao är den bästa för att förbättra din mentala energi. De lät flera personer testa fyra drycker på olika dagar: enbart kaffe, enbart varm choklad, kaffe med choklad och en placebodryck som varken innehöll kakao eller kaffebönor. Alla dryckerna smakade typ likadant och försökspersonerna drack med en ”näsklämma” för att smaken och doften skulle döljas, och på det sättet visste de inte vilken dryck som innehöll vad. Deltagarna fick även göra ett test varje dag för att mäta deras mentala energinivåer.

Studien visade att det var kaffe med choklad som förbättrade deltagarnas energi och koncentrationsförmåga.

De som utförde studien tror att det är för att kakao ökar blodcirkulationen till hjärnan och det skärper tankeverksamheten och koncentrationsförmågan. De som drack drycken med både kaffe och choklad kände sig även mindre arga och ångestfyllda, och forskarna har kommit fram till att kakaon lindrar koffeinets ångestproducerande effekter som finns i kaffe.

Så nästa gång du tänker dricka kaffe så är det en bra idé att istället dricka en moccachino, eller äta några rutor choklad till kaffet för att skärpa tankeförmågan. Varför inte testa på att göra egen choklad eller blanda en egen dryck med kaffe och choklad? Det har ju uppenbarligen sina fördelar!

 

Förresten, här är några fler anledningar varför choklad är det näst bästa som finns (det bästa är så klart kaffe):

  1. Friskare hjärta. Om du äter 100 gram choklad varje dag så minskar risken för hjärtinfarkt och strike med hela 11 procent! Det är för att ämnet flavonoid finns i choklad, som suger upp skadliga ämnen som annars orsakar hjärtsjukdomar.
  2. Smartare hjärna. Choklad innehåller magnesium och koffein som är viktigt för hjärnans hälsa.
  3. Lägre blodtryck. Ämnet flavonoider som finns i kakaon ökar även mängden kväveoxid i blodet, vilket gör att blodkärlen vidgar sig och minskar blodtrycket.
  4. Mindre stress. Det räcker att äta 40 gram choklad varje dag för att minska både stress och ångest. Choklad stimulerar produktionen av serotonin som får dig att känna sig gladare.
  5. Hjälp mot cancer. Flavonoiderna i choklad kan även hjälpa till att minska risken för cancer, framför allt lungcancer.

 

Så se till att ta den där chokladbiten till kaffet varje dag – du kommer att gynnas av det!